perjantai 21. marraskuuta 2014

LV-järjestelmien huolto näyttötyö

Lämminvesivaraajan ja wc-istuimen huolto



Pohjustus:

Kyseinen näyttötyö tuli suoritettua omassa asunnossani joka on rintamamiestalo vuodelta 1948. Työ tuli ajankohtaiseksi hieman yllättäen, kun havaitsin yllättäen lämminvesivaraajan alkaneen laskea kuumaavettä lattialle. Onneksi varaaja oli sijoitettu oikein tilaan jossa lattiakaivo, joten vesivahinkoa ei päässyt syntymään.

Kyseinen LVV alkoi vuotamaan vedet läpi.

Työ:


Vaihe 1:virransyötön katkaisu

Aloitin työn katkaisemalla virransyötön varaajalle irroittamalla sulakkeen sähkötaululta. Tämä on erittäin tärkeää suorittaa ensimmäisenä vaikka, kuinka tekisi mieli ensin mennä sulkemaan sulut, jotta vuoto lakkaisi mahdollisimman nopeasti. Yksi yleisimpiä syitä putkiasentajien menehtymisiin on LVV:tä asennettaessa/huollettaessa saatu sähköisku.

Vaihe 2:sulut kiinni

Veden syöttö varaajalle tulee katkaista jottei varaaja täyty lisää ja jatka vuotamistaan.

Tässä tapauksessa tuloveden sai suljettua suoraan jakotukilta, sinne asennetulla sulkuventtiilillä. Venttiili kuvassa oikealla keskellä. Onneksi syöttöpuolelle oli asennettu oma sulku jakotukille, koska varaajan oma sulku osoittautui toimimattomaksi.

Vaihe 3:vuodon selvitys ja varaajan tyhjennys

Seuraavaksi selvitin mistä varaaja vuotaa. Syyksi selvisi puhkikulunut vastuksensuojaputki.
Kun syy oli selvillä suoritin varaajan tyhjennyksen, tyhjennys onnistuu helposti kiinnittämällä letkun tyhjennysyhteeseen ja johtamalla vesi letkulla suoraan lattiakaivoon. Tyhjenemisen nopeuttamiseksi kannattaa lähtöputki irroittaa ja avata sulkua jolloin säiliöön pääsee ilmaa ja se tyhjenee nopeammin.

Tyhjennys letkun avulla suoraan kaivoon.


Vaihe 4:vastuksen ja suojaputken irroitus

Aloitin irroittamalla johdot ja poistamalla vastuksen suojapuken sisältä. Seuraavaksi irroitin suojaputken mutterit ja poistin suojaputken.

Kuvassa suojaputken kiinnityslaippa ja vastus. Kuvan ottaminen ennen johtojen irroitusta helpottaa takaisin kytkentää, mikäli tarkoitus kasata uudelleen.


Tässä varaaja mallissa vastus on keraaminen ja se on sijoitettu suojaputken sisälle.

Suojaputki irroitettuna. Tässä tapauksessa ei tarvitse ihmetellä miksi se vuoti.

Suojaputken yhteydessä kuuluisi olla anodi tanko, joka on sinkkiä ja se kuluu estäen korroosion muualla varaajassa. Tässä tapauksessa anodi tanko oli kulunut loppuun ja korroosio päässyt syövyttämään suojaputken puhki.

Vanha suojaputki ja vieressä syöpynyt anoditanko.
Kun suojaputki irroitettu on hyvä puhdistaa säiliönpohja sakasta ja hiekasta. Puhdistus tulee suorittaa varoen ilman hankausta käsin tai vedellä huuhdellen.

Vaihe 5:uuden suojaputken asennus

Tässä tapuksessa olisi jo suositeltavaa vaihtaa koko varaaja, mutta koska aikoinaan varaajan ympärille rakennettu seinät ja pieni oviaukko wc-tiloihin ei varaajan vaihto ilman rakenteiden purkua onnistu. Päädyin hankkimaan lisäaikaa vaihtamalla vain suojaputken osineen. Myös uusi anoditanko asennettiin. Anoditanko tulisi vaihtaa aina viiden vuoden välein.

"Uusi" suojaputki. Satuin saamaan vähän käytetyn ehjän suojaputken halvalla joten sen käyttäminen oli järkevää tässä tapauksessa, koska varaajan vaihto edessä kuitenkin lähivuosina.

Uusi anoditanko joka asennetaan uuteen suojaputkeen.

Kasattaessa osia takaisin tulee aina käyttää uusia tiivisteitä, koska vanhat tiivisteet yleensä kovettuneet ja kuluneet ajan kuluessa, eivätkä näin ollen tiivistä uusia osia.

Vaihe 6:käyttöönotto ja huuhtelu

Lopuksi kytkin kaikki osat takaisin ja huuhtelin varaajan huolella irroittamalla hanasta suuttimen ja juoksuttamalla vettä niin kauan, että vesi kirkastui. 

Kuten kuvasta näkyy on aluksi vesi hyvinkin likaista, koska varaajan täyttyminen nostattaa kaiken sakan veden sekaan.
Kun varaaja huuhdeltu voidaan sen antaa täyttyä, jonka jälkeen voidaan sähköt kytkeä takaisin ja laittaa varaaja lämpiämään.


WC-istuimen huolto:

Koska alakerran wc-istuin on kytketty samaan varaajan syötön kanssa oli myös wc-istuin ilman vettä huoltotöiden ajan. Kytkettäessä vedet takaisin huomasin pöntön vuotavan pohjaventtiilistä.
Avasin säiliön ja puhdistin pohjaventtiilintiivisteen ja korjasin muovisen osan liimaamalla. Lopputulos oli jälleen toimiva pönttö.


Pohjaventtiilin tiivisteen puhdistus auttoi tässä tapauksessa.

Vetotangon ohjuriosan kiinnike oli myös haljennut jonka korjasin liimaamalla.

Loppuyhteenveto:

Työ kokonaisuutena hyvin monivaiheinen huoltotyö josta selviydyin mielestäni hyvin. Työt onnistuivat kerrasta ja huolellisella työskentelyllä huoltotyö tuli suoritettua laadukkaasti. Jotkut käytetyt ratkaisut eivät välttämättä olleet järkevimpiä ajatellen pitkässä juoksussa, mutta koska budjetti työssä sanelee usein menetelmät tuli siihen nähden työ toteutettua hyvin.

1 kommentti:

  1. Havainnollistava postaus. Meidän hanasta tulee välillä ruskeaa vettä. Mitään muutoksia ei ole tehty. Sitä ei uskalla käyttää. Täytyy varmasti ammattilainen soittaa paikalle, joka osaisi tehdä jonkinlaiset tarvittavat LVI-työt. Mistähän se johtuu, että se vesi vaihtaa väriä? https://www.ukonputki.fi/lvi-huolto-ja--asennukset

    VastaaPoista